Direktlänk till inlägg 17 april 2011

om att läsa

Av Winner Horse - 17 april 2011 21:28

Jag läste inne på en bloggväns sida att hon ska läsa om en del favoriter. Det skulle jag aldrig våga. Ett tag envisades jag med att stryka under och markera meningar och stycken som var särdeles bra. Nej jag gick inte så långt att jag kommenterade.


Vid ett tillfälle stötte jag på en sådan bok, en sån som legat till sig, som jag verkligen hissat till skyarna, den var omvälvande för mig i livet och fantastiskt skriven.


Då, några år senare, undrade jag varför jag strukit under det första stycket och inte det andra. Jag insåg på ett lite pinsamt sätt att jag var mkt ung och naiv när jag läste boken den första gången.

Och så får det förbli. Det blir ingen andra gång.  Det finns böcker som fastnar, som går in under huden, för att huden då är mottaglig för just det. Omständigheter kanske, var man är i livet, hur man mår.


De där böckerna som är åh och ah och nej inte redan slut. Böckerna vars budskap man bär med sig.  Som kanske gör att man härdar ut, att man förstår, eller att man gör ett val. Jag törs inte läsa om dem. Det skulle bli för smärtsamt att plocka ned dem från piedestalen liksom. Så där får dom vara. Min första ahaupplevelse i bokform var om en ko. Kossan gjorde allt som föll henne in, boken heter Jag vill, jag kan, jag gör det! Den ska jag kanske, men bara kanske läsa om. 


Liknar det vid en väninnas förbud mot att fotografera på bröllopet. Hon ville minnas som det var, varenda detalj, lukt, smak och skratt, som det var - för henne där och då. I sitt eget huvud. Utan facit, i form av bilder. 
ANNONS
 
Shirouz

Shirouz

19 april 2011 18:25

Oh, jag håller med! Ibland kommer böcker (och musik för den delen) precis när man behöver dem och ger en både kraft och en spark i baken så att man kommer någonvart själv. Sedan kan man inte riktigt gå tillbaka och uppleva den känslan igen. Fast, en bok har jag gjort det med. Men när jag läste om den så tänkte jag mer på den jag var då än orden i boken.

http://ulvstrumpa.blogspot.com

 
Ingen bild

winnerhorse till Shirouz

19 april 2011 22:53

Härligt!Att du tänkte mer på var du var då än själva boken. Man borde skriva en liten notering var man befann sig när man läste dessa omvälvande böcker. eller hur.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Winner Horse - 14 september 2012 11:45

Hej bloggen och dess tappra läsare!   Idag gör jag ett upplägg i dagboksformat. Men jag pratar inte om idag utan om en annan dag. Jag skulle till ett sjukhus för att hämta ut en apparat för att mäta blodtrycket under 24 timmar. Tänkte mig väl e...

Av Winner Horse - 4 september 2012 14:48

Jag måste bara berätta om vår tur till Island. Sedan vi träffades 1989 har vi pratat om Island min käre make och jag. Ibland har vi kikat på resor , men det har fallit på priset. Men detta får väl gå under devisen Plötsligt händer det, nämligen ...

Av Winner Horse - 3 september 2012 15:25

Efter en lång bortavaro är jag nu närvarande. Känns bra.   Byte av jobb. Insikt om att jag faktiskt är en trygghetstörstande människa, ett vanedjur, tillika mer som lille skutt än Tiger. Sen har jag sysslat med att acceptera Lille Skutt i mig. ...

Av Winner Horse - 7 maj 2012 21:21

Härförleden var jag på möte. Fyra personer från ett företag hade bjudit in mig för att förklara en undersökning. Det flöt på fint. Fyra kvinnor och en man. Men efter en timme kände jag mig vred. Efter ytterligare tio minuter insåg jag att om jag inte...

Av Winner Horse - 16 april 2012 15:01

Detta är en alldeles sann histora. Plats och människor är avidentifierade med hänsyn till deras integritet och självaktning.   En kvinna ska ha lönesamtal med chefen. För ett antal år sedan. Chefen är pensionsmässig, sjuklig, auktoritär och snål....

Presentation


Välkommen hit till Winnerhorse!

Omröstning

Vilken årstid är din favorit?
 Vinter
 Vår
 Sommar
 Höst

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4 5 6 7 8 9 10
11
12
13 14
15
16 17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ winnerhorse med Blogkeen
Följ winnerhorse med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se