Direktlänk till inlägg 26 november 2008

Om ord

Av Winner Horse - 26 november 2008 21:38

Jag gillar ord, försöker använda dem så gott det går - och ja det brukar gå bra. Sen vill jag att vi ska komma ihåg våra gamla ord också, men de nya får vara med, fett bra! Här kommer en lista på ordsom inte används så ofta, som jag tycker om, själva klangen och lite av innebörden.Men inte alltid, ibland är det bara ordet:

  • Armod
  • Vedermöda
  • Koppärrig
  • Oår

Nä, nu var det väl själva den- herre minje vad deppigt!


  • Herreminje
  • Gudarsskymmning
  • Lycksalig
  • Samovar

Lite bättre! Nu är jag trött, därför orkar jag inte skriva mer på min ordlista, men jag återkommer- detta är fantastiskt kul. Har ni, läsare, något eller några favoritord?


Ha en sällsam kväll! zzzzz


 
ANNONS
 
Baronessan

Baronessan

26 november 2008 23:10

Jag kom på ett - SNUTFAGER. Om det nu är ett gammalt ord eller om det bara är som jag ser ut :)

http://viskning.blogspot.com

 
susanne

susanne

27 november 2008 07:57

Ord är så vackra och det är så roligt att använda dessa gammla ord.. här upp i min lilla del av världen använder man mycket gammla ord"bonskan" här är de orden bevarade.. sen att tonåringarna rycker till och undrar om vad vi pratar om är både sorgligt och roligt---

http://supermamman.bloggagratis.se

 
Ingen bild

winnerhorse

27 november 2008 11:12

Ja så har jag också uppfattat det - att längre norröver har ni bättre koll på att bevaravårt fina språk. stämmer det förresten att ni istället för att säga jag har inte kokat kaffe, istället sägerjag har okokt kaffe.

Jag brukr leka med tanken på att införa det här med: jag har ohämtat posten, jag har oborstat håret, jag har ohandlat.
Baronessan- ett superjuste ord, snutfager och då får tvålfager också vara med på ett hörn, eller hur!

 
Johanna

Johanna

27 november 2008 14:51

Ojojoj... här nere i söder har vi GOTT om gamla ord och uttryck. Är det t.ex nån som vet vad en "pillemausare" är...? =)

http://pantarholmskajen.bloggagratis.se

 
Ingen bild

aktuelltant

27 november 2008 15:44

Här kommer några roliga ord:
Grötmyndig (vet inte hur man är när man är grötmyndig men det låter kul och jag använder det friskt)
Jubelidiot

Sen tycker jag att det är kul när man betonar vokalerna "fel". När man säger honom och homosexuell med betoning på första o:et

För övrigt så vet jag att man säger oäten i Västerbotten om man inte ätit än.

 
Johanna

Johanna

27 november 2008 21:03

Ok, ledtråd var det: en yrkesgrupp.

http://pantarholmskajen.bloggagratis.se

 
Synne

Synne

28 november 2008 07:39

Hej på dig.
Tack för en mycket överaskande och trevlig mail.
Det där har jag ingen aning om.
Kommer svar.

Guskelov är ett ord från östergötland.
Trälit är ett annat.
Tror kanske att det mest är dialektala skillnader.
Men ett kul inlägg det var det.
Hat så bra...
Synne.

http://nabolandet.blogspot.com

 
Ingen bild

winnerhorse till aktuelltant

28 november 2008 12:01

Titta vad jag hittade - bloggade om "ditt" ord tidigare!


Den här förklaringen till "Grötmyndig" hittade jag på en gammal blogg: "Ruffhäxas nya liv":

"Något grötmyndigt är drygt, pompöst och uppblåst. Ordet började användas i skriftspråket i mitten av 1600-talet. Det kom in i svenskan som ett lån från lågtyskan. Grötmyndig förefaller vid en första titt vara en sammansättning av gröt och myndig - även om kopplingen mellan gröt och uppblåsthet kan verka långsökt. Men härledningen är inte så självklar. Det lågtyska grootmündig är från början en bildning av groot - som på högtyska heter gross - i betydelsen stor, och av mündig i betydelsen mun. Stor i munnen, med andra ord. Att det senare blev gröt på svenska, beror antagligen mest på dåliga kunskaper i tyska."

Frid

av Maju den 28 april 2008 kl 16:13

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Winner Horse - 14 september 2012 11:45

Hej bloggen och dess tappra läsare!   Idag gör jag ett upplägg i dagboksformat. Men jag pratar inte om idag utan om en annan dag. Jag skulle till ett sjukhus för att hämta ut en apparat för att mäta blodtrycket under 24 timmar. Tänkte mig väl e...

Av Winner Horse - 4 september 2012 14:48

Jag måste bara berätta om vår tur till Island. Sedan vi träffades 1989 har vi pratat om Island min käre make och jag. Ibland har vi kikat på resor , men det har fallit på priset. Men detta får väl gå under devisen Plötsligt händer det, nämligen ...

Av Winner Horse - 3 september 2012 15:25

Efter en lång bortavaro är jag nu närvarande. Känns bra.   Byte av jobb. Insikt om att jag faktiskt är en trygghetstörstande människa, ett vanedjur, tillika mer som lille skutt än Tiger. Sen har jag sysslat med att acceptera Lille Skutt i mig. ...

Av Winner Horse - 7 maj 2012 21:21

Härförleden var jag på möte. Fyra personer från ett företag hade bjudit in mig för att förklara en undersökning. Det flöt på fint. Fyra kvinnor och en man. Men efter en timme kände jag mig vred. Efter ytterligare tio minuter insåg jag att om jag inte...

Av Winner Horse - 16 april 2012 15:01

Detta är en alldeles sann histora. Plats och människor är avidentifierade med hänsyn till deras integritet och självaktning.   En kvinna ska ha lönesamtal med chefen. För ett antal år sedan. Chefen är pensionsmässig, sjuklig, auktoritär och snål....

Presentation


Välkommen hit till Winnerhorse!

Omröstning

Vilken årstid är din favorit?
 Vinter
 Vår
 Sommar
 Höst

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3 4
5
6 7 8 9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23
24 25 26
27
28
29
30
<<< November 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ winnerhorse med Blogkeen
Följ winnerhorse med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se