Direktlänk till inlägg 4 juni 2008

En krutkärring från Småland

Av Winner Horse - 4 juni 2008 09:42Min mans farmor är 91 år gammal. Född 1916. Jag kan inte riktigt beskriva hennes vitalitet. Den måste upplevas. Förra året ringde hon till sin svärdotter, snart 70, och klagade över ont i ryggen. Jag är aldrig sjuk men nu känner jag att det är något fel med ryggen, sa hon. På frågan om vad hon gjort de sista dagarna funderade hon länge, sen sa hon: jag var ute och plockade 30 liter lingon och i förrgår och igår blev det 20.


Hon bakar.  Små alldeles perfekta bullar och wienerbröd. Det doftar i hela området och alla hennes grannar låter sig väl smaka. Vi snackar wienerbröd med inkavlat kallt smör, för smöret måste kavlas på ett speciellt sätt och inneha perfekt temperatur.


Hon blev änka för ett antal år sedan. Då blommade hon upp. Gjorde alla saker hon längtat efter, bland annat tog hon bussen till Ullared!


Hon har jobbat som kokerska i sitt yrkesliv och är Sveriges okrönta mästarinna på husmanskost som den är på riktigt. Hon gick i skolan i fyra år, dock inte varje eftersom hon delade skor med sin syster!


I helgen kom denna dam ned till sommarstugan, min man hämtade henne med bil eftersom hon saknar körkort, i byn i småland där hon bor. Jag lovar- hon studsade nedför den kuperade tomten, studsade. Vi bjöd på sill och potatis lunch och hon njöt av sällskap och atmosfär. Normalt är det de yngre som underhåller de äldre. Inte här och inte denna gång. Gammelfarmor berättade en fantastiskt rolig historia om en av sina grannar. Detta ska läsas på bred småländska:

Ja hon har ju aldrig varit riktigt riktig den där Majken, jag blir tokig på´na. Hon har ont från fotsulorna upp till mjällen. Hon hittar på egna sjukdomar också, häromdagen hade hon gallkolik. Jag orkar inte lyssna på henne. men igår tog hon måttet, hon berättade om sin svåra ischias och satte upp händerna ovanför sitt huvud och sa- jag kan inte ens göra så här!

Vi skrattade så vi tjöt.

Sen skulle mellandottern läsa läxa om tre världskonflikter, Kina, Burma och Irak. Då skötte gammelfarmor läxläsningen, hon hade full koll. På allt.


Och det roligaste i detta är att min käre make är väldigt lik sin farmor. Jagkan se honom sitta och hålla låda i småland när han är 90+!

 
ANNONS
 
Johanna

Johanna

4 juni 2008 17:58

Gu´ vilken kul tant. Henne skulle det va kul att träffa!!
Hoppas allt är bra med dig! Im alive and kicking, och angående min voodoodoll så vågar jag inte ropa hej.... ;)

http://pantarholmskajen.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Winner Horse - 14 september 2012 11:45

Hej bloggen och dess tappra läsare!   Idag gör jag ett upplägg i dagboksformat. Men jag pratar inte om idag utan om en annan dag. Jag skulle till ett sjukhus för att hämta ut en apparat för att mäta blodtrycket under 24 timmar. Tänkte mig väl e...

Av Winner Horse - 4 september 2012 14:48

Jag måste bara berätta om vår tur till Island. Sedan vi träffades 1989 har vi pratat om Island min käre make och jag. Ibland har vi kikat på resor , men det har fallit på priset. Men detta får väl gå under devisen Plötsligt händer det, nämligen ...

Av Winner Horse - 3 september 2012 15:25

Efter en lång bortavaro är jag nu närvarande. Känns bra.   Byte av jobb. Insikt om att jag faktiskt är en trygghetstörstande människa, ett vanedjur, tillika mer som lille skutt än Tiger. Sen har jag sysslat med att acceptera Lille Skutt i mig. ...

Av Winner Horse - 7 maj 2012 21:21

Härförleden var jag på möte. Fyra personer från ett företag hade bjudit in mig för att förklara en undersökning. Det flöt på fint. Fyra kvinnor och en man. Men efter en timme kände jag mig vred. Efter ytterligare tio minuter insåg jag att om jag inte...

Av Winner Horse - 16 april 2012 15:01

Detta är en alldeles sann histora. Plats och människor är avidentifierade med hänsyn till deras integritet och självaktning.   En kvinna ska ha lönesamtal med chefen. För ett antal år sedan. Chefen är pensionsmässig, sjuklig, auktoritär och snål....

Presentation


Välkommen hit till Winnerhorse!

Omröstning

Vilken årstid är din favorit?
 Vinter
 Vår
 Sommar
 Höst

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9 10
11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24 25
26
27 28 29
30
<<< Juni 2008 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ winnerhorse med Blogkeen
Följ winnerhorse med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se